Apklausę moksleivius, tėvus ir mokytojus tyrėjai gavo itin įdomias įžvalgas. Pasirodo, dabartiniai moksleiviai yra kur kas konservatyvesni, atsakingesni ir labiau linkę mokytis nei buvo galima manyti.

Abiturientai – konservatyvesni nei gali pasirodyti

Egzamintorius.lt užsakymu abiturientų elgesio tyrimas buvo atliktas balandžio mėnesį. Apklausą vykdė UAB „Pagreitis LT“. Iš viso gauta daugiau nei 4500 atsakymų. Abiturientai – konservatyvesni nei gali pasirodyti. Tyrėjai išsiaiškino, kad nors dabartiniai abiturientai gerai vertina elektronines pasiruošimo priemones, prioritetas jiems vis dar – spausdinti leidiniai. Anot tyrimo organizatorių, didžiausią įtaką tokiam pasirinkimui turi susiformavę įpročiai.

„Pagrindinė priežastis yra patogumas. Galima pasiimti, galima pasibraukti svarbią informaciją“, – sakė jie.

Įmonės „E. mokykla“ direktorius Saulius Ratkevičius pridūrė, kad prieš lemiamą mokslo etapą – egzaminus, mokiniams labai sunku savarankiškai pereiti prie naujų mokymosi formų. Be to, UAB „Pagreitis LT“ vadovas Andrius Tomaševičius patikino, kad su internetinėmis pasiruošimo egzaminams priemonėmis, kaip ir su kiekviena naujove, reikia apsiprasti.

Jam antrindamas el. dienyno TaMo atstovas vadovas Mindaugas Mizaras pripažino, kad didelė įtaką tam, kad el. mokymosi priemonių iki šiol yra vengiama, daro ir mokytojų patarimai. „Nemažai mokytojų yra inertiški ir lėčiau įsisavina naujoves“, – pastebėjo jis.

Mokiniai yra gerokai atsakingesni ir sąmoningesni, nei apie juos galvoja tėvai

Be to, paaiškėjo, kad apie 90 proc. abiturientų ir vienuoliktokų mano, kad egzaminų rezultatai svarbiau jiems patiems nei tėvams. Įdomu tai, kad tėvų nuomonė šiuo klausimu – priešinga. „Išvada ir rekomendacija tėvams – labiau pasitikėkite savo vaikais ir leiskite jiems pasirinkti“, – patikino tyrėjai. Anot S. Ratkevičiaus ir A. Tomaševičiaus, tėvų ir jų vaikų požiūris į egzaminus ir jų rezultatus išsiskiria todėl, kad tėvai neskiria pakankamai dėmesio savo vaikų mokslams ir nežino, kaip mokosi jų vaikai, kokių egzaminų rezultatų iš jų galima tikėtis.

„Tėvai nepasitiki savo vaikais ir juos vertina blogiau nei yra iš tikrųjų“, – patikino S. Ratkevičius. Savo ruožtu A. Tomaševičius patikino, kad tėvai turėtų dažniau domėtis, kaip jų vaikai ruošiasi egzaminams ir jiems netrukdyti. „Tėvams labai rūpi jų vaikų rezultatai, bet dauguma nežino, kaip jiems padėti. Griežta kontrolė, didaktiniai patarimai, pasakojimai kaip tėvai „labai rimtai ir ilgai ruošėsi egzaminams ir jiems nereikėjo jokio Facebooko“ nėra pats geriausias variantas. Norite stebėti pasiruošimo progresą? Tada pasikalbėkite su mokytoju ir pačiu mokiniu. Apklausa rodo, kad abiturientams labai svarbu patiems savarankiškai priimti sprendimus“, – patikino pašnekovas.

Trečdalis moksleivių naudojasi korepetitoriaus paslaugomis

Tyrimo organizatoriai taip pat išsiaiškino, kad 38 proc. abiturientų ir 25 proc. vienuoliktokų naudojasi korepetitoriaus paslaugomis. Pasirodo, būtent šie asmenys taip pat geriau vertina savo pasiruošimą egzaminui. Identiškas rezultatas yra ir su Egzaminatorius.lt aktyviais naudotojais. Kas daugiau naudojasi, geriau vertina savo pasiruošimą egzaminui.

Anot apklausos organizatorių, viena iš priežasčių, kodėl moksleiviai mokosi ir pas korepetitorių – didelė konkurencija tarp kai kurių specialybių. Be to, kartais korepetitorius gali būti didelis autoritetas, tarkime, tam tikro miesto mastu ir vaikai tiesiog tiki, kad iš jo gaus daug naudingų žinių.

„Tiek vaikai, tiek tėvai psichologiškai jaučiasi saugiau. Tai viena iš pagrindinių priežasčių. Pagal apklausą, abiturientai kurie naudojasi korepetitoriaus paslaugomis arba Egzaminatorius.lt sistema, savo pasiruošimą vertina geriau“, – sakė jie

Tėvai jaučiasi ramiau

„Ne visi mokiniai nemoka/nenori mokytis savarankiškai. Korepetitorius užtikrina discipliną. Be to, tėvai yra pasiruošę daug investuoti į savo atžalas. Dažnai įtaką turi kitų tėvų pavyzdys. Tėvai ramesni ir jaučiasi atlikę pareigą“, – kodėl populiaru mokytis tarp korepetitorių, sakė S. Ratkevičius ir A. Tomaševičius.

Anot jų, nors dažnai vaiko žinios ir gebėjimai yra pakankamai geri ir korepetitorius yra tik psichologinio pasitikėjimo teikiantis aspektas, jo kartais irgi labai reikia. „Ir ne tik vaikui, bet ir tėvams“, – pastebėjo jie.

Pasak A. Tomaševičiaus, individualus mokymas yra efektyvus, nes mokymo tempas ir temos pritaikomos konkrečiam mokiniui.

Šaltinis: Delfi